Dagtoeristentaks Marken afgeschaft

lampje

Noordhollands Dagblad 15-10-2016

De dagtoeristenbelasting voor Marken wordt afgeschaft. De heffing van 55 cent per bezoeker die met de auto, boot of touringcar naar het voormalige eiland komt, zorgt voor te veel problemen bij de parkeerautomaten.

De dagtoeristentaks is al lang onderwerp van discussie in Waterland. De heffing wordt oneerlijk gevonden, onder meer omdat zij niet alleen voor toeristen geldt, maar ook bijvoorbeeld voor mensen die op familiebezoek komen.


Tot voor kort werd de heffing geïnd door een parkeerwachter, maar sinds een paar maanden heeft Marken betaalautomaten. In verband met de toeristentaks moeten bezoekers daar aangeven of ze inwoner zijn van Waterland, met hoeveel mensen ze zijn en hoe lang ze blijven. Dat veroorzaakt wachtrijen met geïrriteerde bezoekers.


B en W komen daarom eind dit jaar met een voorstel om de heffing af te schaffen. Voor het grote parkeerterrein gaat een tarief gelden van 3 euro per uur (met een dagtarief van 9 euro), de nachttoeristenbelasting wordt met 25 cent verhoogd en ook parkeren voor touringcars wordt duurder: 15 in plaats van 11 euro.


Afdrukken   E-mailadres