Camera’s tegen illegaal verkeer op Marken taboe

doorrijden

Noordhollands Dagblad 17-10-2019

De komst van camera’s op Marken om te voorkomen dat bezoekers illegaal het eiland oprijden, is voor de Eilandraad Marken onbespreekbaar. Het huidige systeem van vergunningen voor bewoners en ander bestemmingsverkeer moet gehandhaafd blijven.

Wel moeten de borden worden aangepast om bezoekers beter naar het groter parkeerterrein bij de entree te leiden.

Dat zegt de Eilandraad in een reactie op het onderzoek van een aantal studenten van Hogeschool Windesheim naar de verkeersproblematiek op Marken. Zij concludeerden dat camera’s die kentekens scannen de beste manier is om te voorkomen dat voertuigen illegaal Marken inrijden.

Bij zo’n systeem staan de kentekens van voertuigen die wel mogen doorrijden geregistreerd in een database. Iedereen die passeert met een kenteken dat niet in de database staat, krijgt automatisch een bekeuring. Kentekens van bezoekers kunnen tijdelijk worden toegevoegd door inwoners en bedrijven, bijvoorbeeld tot 24 uur na het bezoek. Zo’n systeem is volledig digitaal en het vereist toegang van iedereen op Marken om tijdelijke kentekens in te kunnen voeren.

De Eilandraad vindt dat helemaal geen goed idee. Het systeem biedt ook geen oplossing voor bezoekers van bijvoorbeeld de voetbalclub of het dorpshuis, waarvan van tevoren niet bekend is wie er komt en met hoeveel auto’s.

Volgens de Eilandraad moet het huidige systeem van fysieke vergunningen voor inwoners en bedrijven, in combinatie met speciale bezoekersvergunningen, worden gehandhaafd. Ingrijpende wegaanpassingen zijn ook niet nodig, volgens de Eilandraad, maar er moet wel iets gebeuren aan de verkeersborden die bezoekers naar het parkeerterrein leiden. Het idee is namelijk dat veel mensen die illegaal doorrijden, dat niet bewust doen, maar uit onwetendheid. Vlak voor de toegangsweg naar het parkeerterrein staat nu een verwijzingsbord naar het parkeerterrein, maar dat is vrij klein. De Eilandraad pleit ervoor om al veel eerder langs de dijk zo’n bord te plaatsen, dat bovendien veel groter is dan het huidige waardoor het voor bezoekers niet te missen is.

Om te voorkomen dat zwaar verkeer van meer dan vijf ton het eiland oprijdt stelt de Eilandraad voor om rond het parkeerterrein een overslagpunt te realiseren waar goederen kunnen worden overgeladen op kleinere, lichtere vracht- of bestelwagens.


Afdrukken   E-mailadres