Zet Marken niet op slot na schrappen Bennewerf

maquette Bennewerf

Noordhollands Dagblad 13-01-2016

Als de gemeente Waterland eind deze maand de stekker uit het bouwproject Bennewerf op Marken trekt, dan moet zij serieus op zoek naar andere plekken op het voormalige eiland waar wel gebouwd kan worden. Het niet doorgaan van de Bennewerf mag Marken niet op slot zetten voor woningbouw.

Dat vindt de Eilandraad Marken, die deze week de gemeentelijke politiek probeert te overtuigen van de noodzaak van nieuwe woningen op het eiland. Aanleiding is het feit dat er de laatste weken weer intensief gediscussieerd wordt over de Bennewerf en de mogelijkheid dat de gemeenteraad eind deze maand besluit om dat project definitief af te blazen.

"Als dat gebeurt, dan verplicht de gemeente zich tegelijkertijd om een serieus onderzoek te doen naar alternatieven'', zegt de Eilandraad. ,,Dus waar is het dan wel mogelijk om op termijn met visie te bouwen? Dit moet per direct onder de aandacht van de provincie Noord-Holland worden gebracht zodat Marken qua woningbouw voor de toekomst niet op slot komt te staan en ook de provincie serieus naar alternatieven voor woningbouw op Marken kijkt.

De Eilandraad wijst erop dat er op Marken behoefte is aan betaalbare woningen voor jongeren en ouderen, maar dat ook geprobeerd wordt jonge gezinnen met kinderen naar het eiland te lokken om de leefbaarheid te behouden. ,,Wij willen zo veel mogelijk opties open houden, ook buiten de huidige bebouwingscontour. Veel mogelijke bouwlocaties die aan bestaande bebouwing grenzen vallen namelijk (net) buiten deze contour. De grotere plannen in het open landschap, zoals de huidige Bennewerf, maar ook de eerder geschrapte Minneweg-Noord, vallen natuurlijk sowieso buiten de contour. Echter ook die opties willen wij op voorhand niet onmogelijk maken.

 


Afdrukken   E-mailadres