×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 42 niet laden

Rondschrijven december 2012

Geachte inwoners van Marken, December 2012

Hiermee willen wij u informeren over de laatste stand van zaken van diverse punten:

Doorstart Eilandraad
Ondertussen zijn wij, na onze doorstart, alweer een half jaar aan de slag en dat hebben wij geweten ook ! Onder vaak hoge tijdsdruk waren vele uren nodig om tijdig aan de juiste knoppen te kunnen draaien. Volstrekt duidelijk is in ieder geval dat het een terechte keuze is geweest om een doorstart te maken. De Eilandraad krijgt van diverse partijen de ruimte om het algemeen belang van Marken veilig te stellen en als dat niet het geval is, dan eisen wij die ruimte op. Het gaat dan vooral om het in stand houden en verhogen van voorzieningen voor Marken in de meest brede zin van het woord. Zoals eerder in een rondschrijven aangegeven, heeft de Eilandraad daarin, afhankelijk van het onderwerp, verschillende rollen. De basisrol is altijd om de actuele informatie te volgen en de inwoners via het inlegvel, de twee jaarlijkse openbare vergaderingen en via onze website te informeren over ontwikkelingen. Daarnaast kan de Eilandraad ook een adviesrol vervullen en doet dit meestal door zitting te nemen in werkgroepen en door middel van het reguliere contact met de Gemeente Waterland (in ons geval de burgemeester). Tot slot kan de Eilandraad ook een trekkende rol op zich nemen om zaken van de grond te krijgen.

Actualisatie Leefbaarheidsplan (interactieve bijeenkomst 26 november 2012)

Tijdens de zeer goed bezochte Openbare Vergadering van de Eilandraad op 26 november jl. zijn m.b.v. “Bessie & Bap” en de aanwezige inwoners de onderwerpen Woningbouw/Woonbehoefte, Openbare Ruimte, Toerisme en Leefbaarheid/Voorzieningen nader uitgewerkt. Wij bespreken de resultaten medio december binnen het Bestuur en sturen het verslag naar alle deelnemers van de Openbare Vergadering die hun e-mailadres hebben opgegeven en plaatsen dit op onze website. Ook zullen wij de resultaten aanbieden aan het College van B&W en de Gemeenteraad. Dit doen wij nog voordat de Gemeenteraad een bezoek brengt aan Marken, wat gepland staat voor 30 januari 2013. Langs deze weg willen wij iedereen bedanken voor de medewerking aan de actualisatie van het Leefbaarheidsplan. Een speciaal woord van dank aan Bessie en Bap dat zij toch zijn gekomen, ondanks de weersomstandigheden!

Herziening Bestemmingsplan Marken
Het Ontwerp Bestemmingsplan Marken ligt, samen met Plan MER (Milieu Effect Rapportage), vanaf
23 november 2012 t/m 3 januari 2013 ter inzage (zie www.ruimtelijkeplannen.nl). In deze periode kunt u uw zienswijze kenbaar maken. Wij zullen, waar nodig, als Eilandraad ook zelf onze zienswijze in het belang van de leefbaarheid van Marken kenbaar maken. Houdt u er rekening mee dat u in 2013 geen inhoudelijk bezwaar op het Bestemmingsplan kunt maken als u op het Ontwerp Bestemmingsplan geen inhoudelijke zienswijze heeft kenbaar gemaakt.

Burgerparticipatieplan 2012 (en suggesties 2013 !)
Tijdens de Openbare Vergadering van 4 juni jl. is het plan “Zwemvoorziening Haven” gepresenteerd. Tijdens die vergadering is gevraagd naar alternatieven. Daarop werd het plan “Zonnepanelen Het Trefpunt” ingebracht. Beide plannen zijn uitgewerkt en bij Gemeente Waterland ingediend en zij dragen € 11.000 bij. De gestelde wettelijke voorwaarden bij de zwemvoorziening waren echter dusdanig zwaar, dat dit plan in overleg met de werkgroep is ingetrokken. Het plan “Zonnepanelen Het Trefpunt” is aangepast naar “Verduurzamen Het Trefpunt”, voor het geval zonnepanelen toch niet binnen Beschermd Dorpsgezicht worden toegestaan. Zaken als LED verlichting en gebouwisolatie zijn dan alternatieven. Stichting Duurzaam Waterland (SDW), onderdeel van de Coöperatie Windenergie Waterland (CWW), en de Wooncompagnie, eigenaar van Het Trefpunt, hebben hun medewerking toegezegd. Uitwerking en uitvoering van dit plan start in januari 2013 en moet eind 2013 gereed zijn. Gemeente Waterland stelt ook in 2013 maximaal € 15.000 beschikbaar voor een volgend burger-participatieplan. Wij vragen u daarom om suggesties zodat wij daar mee aan de slag kunnen.

“Rondje Monnickendam” (bus EBS) per 9 december terug naar oude situatie Arriva
In ons inlegvel van juli jl. hadden wij al toegelicht dat wij protest hebben aangetekend tegen de gang van zaken. Ondertussen hebben wij aan tafel gezeten met wethouder P. Kools, de Stadsregio en EBS. Dit heeft geleid tot behoud van de avondbus vanuit Purmerend (ziekenhuis) en een betere aansluiting op de sneldienst 315. Het hele proces verdient echter niet de schoonheidsprijs en was zeker niet conform het Convenant dat wij met gemeente Waterland hebben. Hier hebben wij zowel de wethouder als de nieuwe burgemeester op aangesproken. Wij zijn daarnaast van mening dat door diverse protestpartijen fatsoensnormen zijn overschreden. De Eilandraad blijft echter kiezen voor de dialoog.

Bezuinigingen Gemeente Waterland
Op 1 november jl. heeft de gemeenteraad de begroting 2013 vastgesteld. Daarin houdt Peuterspeelzaal De Kladdegatjes haar oorspronkelijke subsidie. Het behoud van de Bibliotheek is erg onzeker geworden omdat gemeente Waterland uit de regionale samenwerking stapt en zelf feitelijk te weinig geld heeft gereserveerd om ook het huidige bibliotheekwerk in de kleine kernen overeind te houden. Wij blijven hier, net als wij voor de Peuterspeelzaal en indirect voor Het Trefpunt hebben gedaan, aandacht voor vragen tijdens onze overleggen met de gemeente Waterland. Wij feliciteren de Kladdegatjes en haar vrijwilligers met het resultaat van hun intensieve strijd voor het behoud van de Peuterspeelzaal.

Aanleg steiger t.b.v. riviercruiseboot
Tijdens de Openbare Vergadering op 4 juni jl. is aangegeven dat er plannen waren voor een riviercruisesteiger evenwijdig aan de steiger van de KNRM. Deze steiger zal ongeveer net zo lang worden als die van de KNRM (65 meter). Omdat riviercruiseschepen ongeveer 135 meter lang zijn, is er ook nog een losse afmeerpaal nodig (men verlaat het schip midscheeps). Rijkswaterstaat stelt hoge eisen aan de reder en die probeert daar nu aan te voldoen. Gemeente Waterland is positief en verleent al haar medewerking en heeft deze steiger reeds meegenomen in het Ontwerp Bestemmingsplan Marken. De reder heeft contact gelegd met de KNRM en gaat dat binnenkort ook doen met de Eilandraad. Zodra wij meer informatie hebben, zullen wij u informeren middels onze website en/of inlegvel.

Herinrichting centrale parkeerplaats en voorplein Deen
Dit project is op dit moment in uitvoering. Voor de kerstvakantie verzorgt aannemer KWS fase 1. Dit betreft vooral afwerking van huidige toegangsweg Marken. Na de kerstvakantie gaat aannemer Wagelaar verder met fase 2. Dit betreft vooral straatwerk (pad tussen de brug bij de Klompenmakerij en Deen en weg vanaf dezelfde brug tot de nieuwe aansluiting nabij de bushalte). In het voorjaar 2013 zal het beplantingswerk worden uitgevoerd (planten van bomen, blokhagen en rozen).

Realiseren extra parkeerplaatsen t.b.v. verminderen parkeerdruk inwoners
Er zijn ondertussen parkeerplaatsen gerealiseerd tegenover de voormalige winkel van Kes, tegenover de Verkeerde Wereld en één extra nabij De Rietlanden. Op diverse plaatsen staan nog extra parkeerplaatsen gepland die de gemeente Waterland aanlegt in overleg met direct omwonenden.

Jongeren Ontmoetingsplaats n.a.v. in 2010 gewonnen prijs kindergemeenteraad
Na een echte verkiezing (met campagne door de jeugd) is deze aangelegd nabij Het Trefpunt en is eind september feestelijk geopend.

Ontwerp verzwaren omringdijk wordt wederom heroverwogen door Rijkswaterstaat
Het ontwerp, zoals gepresenteerd tijdens onze Openbare Vergadering op 4 juni jl., is enkele weken daarna uitgebreid met steunbermen vanwege niet eerder voorziene stabiliteitsproblemen. Er werd in de ondergrond namelijk meer veen dan klei aangetroffen. Reeds in juli bent u via ons inlegvel hierover geïnformeerd en nogmaals tijdens onze Openbare Vergadering op 26 november jl.; echter toen met de kanttekening dat extra ruimtebeslag en kosten een knelpunt vormen. Direct hierna is bekend geworden dat Rijkswaterstaat definitief pas op de plaats maakt om eerst goedkopere oplossingen te onderzoeken. Uitkomsten van het onderzoek “belasting op veenondergrond”, zoals uitgevoerd bij Uitdam, zijn sinds kort beschikbaar en worden bij de uitwerking van “goedkopere oplossingen” meegenomen. Als Eilandraad hebben wij reeds aandacht gevraagd voor de zeer slechte delen waar wellicht noodreparatie van de steenbekleding nodig is. Wij wachten de reactie van Rijkswaterstaat af.

Onderhoud havendijk i.v.m. nieuwe beheerder (Hoogheemraadschap) en optie fietsparkeren
Het onderhoud was deze zomer een stuk beter dan voorgaande jaren. Het fietsparkeren beneden bij de sluis wordt pas in 2013 gerealiseerd omdat er toch een vergunning van RWS nodig bleek.

Kap bomen Minneweg/Trefpunt en Walandweg/Speeltuin
Deze bomen zijn vanwege slechte kwaliteit (Speeltuin) en overlast (Minneweg/Trefpunt) inmiddels gekapt. De weg naar Het Trefpunt en aangrenzende bermen worden waarschijnlijk in 2013 opgeknapt nadat deze weg is overgedragen van het Hoogheemraadschap naar gemeente Waterland.

Herstel 2e zwemsteiger Minneweg
Deze zal niet worden hersteld omdat er onvoldoende geld is en er is op korte afstand een recent gerenoveerde zwemsteiger. Deze steiger zal daarom afgesloten blijven in afwachting van betere tijden.

Informatiebord begraafplaats
Gemeente Waterland heeft het voornemen een informatiebord te plaatsen bij de begraafplaats. Dit i.v.m. het bijzondere karakter (begraven onder paaltje met nummer). De Eilandraad vreest echter ongenode bezoekers op de begraafplaats en daarmee een toeristische trekpleister en dringt bij de gemeente aan op niet plaatsen c.q. het vermelden van duidelijke regels (bij voorkeur niet betreden).

Dijkwoningen bouwproject Voor Anker in relatie tot sloop bestaande aanleunwoningen
Begin november hebben wij met Woonzorg diverse opties besproken hoe het plan wel tot verkoop kan komen c.q. welke alternatieven op deze locatie wellicht wel haalbaar zijn. Woonzorg gaat hiermee aan de slag, maar moet uiterlijk in september 2013 een definitieve keuze maken m.b.t. start bouw omdat anders de vergunning voor de bouwweg verloopt. Er is wat dat betreft ook een relatie met de nog te bouwen zorgwoningen nabij de Patmoskerk. Qua aanzicht hebben wij aangedrongen op het netter maken van de huidige situatie en snel opruimen van de bouwweg en het nabijgelegen gronddepot. Woonzorg is ook in gesprek met de bewonerscommissie waar het gaat om het verbeteren van de leefomgeving.

Bouwproject Bennewerf
Het wachten is op een definitief besluit van Gedeputeerde Staten van Provincie Noord-Holland. Er is namelijk bij Provincie Noord-Holland twijfel gerezen over dit zogenaamde “pilot project buiten de rode contour” omdat de woonbehoefte op Marken nog onvoldoende lijkt aangetoond (er staat veel te koop c.q. leeg en het project Dijkwoningen verkoopt slecht). Daarnaast lijkt onduidelijk of de huidige plek van de Bennewerf wel voldoende is onderzocht. Het ontwerp van de Bennewerf zelf lijkt nu wel aan de gestelde kwaliteitseisen te voldoen.

Onderzoek woonwensen jongeren
De gemeente Waterland heeft in de maand november een onderzoek naar de woonwensen onder jongeren van 18 tot 27 jaar gedaan. Dit met het oog op het binnen de gemeente plaatsen van zogenaamde containerwoningen zoals deze ook bijvoorbeeld in Amsterdam staan als studentenwoningen. Er zijn 40 reacties van Marken binnen gekomen waarvan de helft wel tijdelijk in zo een containerwoning wil wonen.

Maatschappelijke kosten en baten van Het Trefpunt
Op 3 oktober jl. is er een bijeenkomst geweest op initiatief van de Wooncompagnie waarin de situatie voor en na de verbouwing van Het Trefpunt is geëvalueerd met de beheerders en de huurders. Ook de Eilandraad heeft hier aan deelgenomen. Op zich waren de conclusies positief, echter het (financieel) behoud van dit gebouw en Stichting Dorpshuis Het Trefpunt is cruciaal voor de leefbaarheid op Marken.

Beheer groencontainer
De Eilandraad blijft dit m.b.v. diverse vrijwilligers verzorgen en kijkt kritisch naar ontwikkelingen waardoor mogelijk een andere plek voor deze groencontainer gevonden zal moeten worden.
Let op: In de maanden december, januari en februari geldt het winterrooster en is de container niet meer wekelijks geopend. Kijk voor openingsdagen op onze website of op het toegangshek.

Welkomsttasjes nieuwe inwoners
Ook dit blijft de Eilandraad verzorgen, omdat het blijkbaar wordt gewaardeerd en informatie verstrekt over diverse verenigingen en stichtingen op Marken. Wij overwegen na een jaar feedback te vragen over hoe men Marken beleeft en wat er eventueel beter kan.

Nieuwe notuliste:
Na het vertrek van onze notuliste Wil Schouten hebben wij Eline Visser-Reinders bereid gevonden de notulen voor ons te verzorgen. Een prima aanwinst voor ons team.

Tot slot
Wij vragen u ons in het belang van Marken waar mogelijk te helpen bij onze werkzaamheden. Dit kan door bijvoorbeeld zitting te nemen in werkgroepen, adviesgroepen of het Bestuur. Heeft u hiervoor belangstelling, neem dan contact op met één van onze bestuursleden, of via onze website.
Het bestuur bestaat op dit moment uit:
Henk Zeeman (voorzitter), Neel Huurman (secretaris), Jaap Teerhuis (penningmeester), Lieneke Uithuisje, Eline Visser-Reinders (notuliste), Marlien de Ru, Jaap Boes en Elbert Uithuisje.


Het bestuur van de Eilandraad wenst
IEDEREEN HELE FIJNE FEESTDAGEN EN EEN GOED EN GEZOND 2013


Afdrukken   E-mailadres