×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 42 niet laden

Resultaten interactieve vergadering Eilandraad 26 november 2012

Op 26 november 2012 heeft de Eilandraad een interactieve vergadering gehouden waarbij ca. 140 inwoners aanwezig waren. Het doel van de vergadering was te komen tot een nieuw Leefbaarheidsplan 2012-2020.

Iedereen die zijn haar e-mailadres heeft achtergelaten is in december 2012 al kort geïnformeerd over de uitslag. Door middel van dit bericht willen wij ook andere aanwezigen of belangstellenden een korte samenvatting geven over de uitslag van deze bijeenkomst. Een uitgebreidere terugkoppeling volgt in de voorjaars (openbare) vergadering van de Eilandraad.

 

 

Op 26 november 2012 werden er 4 onderwerpen behandeld, namelijk:

1. Woningbouw en woningbehoefte
2. Openbare Ruimte
3. Toerisme
4. Leefbaarheid

De vier onderwerpen werden weer onderverdeeld in 5 vragen. Onderstaand volgt een grove samenvatting van de onderwerpen en de suggesties op de vragen.

Werkgroepen:
Het is de bedoeling per onderwerp een werkgroep op te richten die zich verder gaat verdiepen in de suggesties aangedragen door bewoners. Slechts enkele personen hebben zich op voorhand aangemeld als werkgroeplid, we zoeken meer mensen die in een werkgroep willen plaatsnemen. Hierbij roepen wij iedereen dan ook op om een onderwerp te kiezen en je bij de Eilandraad aan te melden zodat je actief mee kunt discussiëren en acties ontplooien om tot een goed en gewenst resultaat voor Marken te komen. Een bestuurslid van de Eilandraad is trekker van de werkgroep en die organiseert eventueel de bijeenkomst; de gehele werkgroep gaat zich verder verdiepen in het onderwerp. Bijeenkomsten worden tot een minimum beperkt, de communicatie zal veelal via de mail lopen.

Inmiddels zijn er al een aantal werkgroepen opgericht, omdat die direct actie behoeven namelijk:

1) Bibliotheek
Bij onderwerp 4 Leefbaarheid werd gevraagd: Wat vindt u de belangrijkste 5 voorzieningen en wat is nodig om deze op niveau te houden? In de antwoorden top 5 stond o.a. behoud van de bibliotheek (gedeeld 6 met openbaar vervoer, maar wel erg actueel). Dit is een probleem dat nu speelt, immers door de bezuinigingen van de Gemeente Waterland gaat de bibliotheek in zijn huidige vorm verdwijnen en volgens planning sluit de bibliotheek per 1.1.2014 haar deuren. Voor dit onderwerp is dus direct actie gewenst. Vanuit de Eilandraad is inmiddels een werkgroep opgestart en de eerste gesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden. Een bestuurslid van de Eilandraad (trekker van dit onderwerp) gaat samen met de werkgroepleden en de direct betrokkenen (Trefpunt, bibliotheekvrijwilligers, school etc.) brainstormen hoe tot een oplossing te komen zodat de bibliotheek in een andere vorm terugkomt. Lijkt het je leuk om hierin een rol te spelen, meld je dan nu aan!!! Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


2) Riviercruisesteiger/Toerisme
Bij onderwerp 3 Toerisme ging het ook over de riviercruisesteiger. Er waren slechts 7 reacties: 2 voor en 5 tegen. Echter de Gemeente Waterland verleent alle medewerking aan de plannen van de rederij. De eigenaar van de rederij is al op Marken geweest en de eerste gesprekken hebben ook al plaatsgevonden.
Ook hier is inmiddels een werkgroep voor opgericht, want nu kunnen we als inwoners van Marken nog invloed uitoefenen !!! De eerste gesprekken van de werkgroep vinden binnenkort plaats, we kunnen nog werkgroepleden gebruiken!! Wie meldt zich aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ???

3) Openbaar vervoer
Het Openbaar Vervoer, de afgelopen tijd heel actueel en een jaarlijks terugkerend onderwerp. Ook daar is inmiddels een werkgroep voor opgericht die zich met name gaat buigen over de jaarlijkse aanbesteding van de dienstregeling en alle perikelen die daar bij horen. Ook voor deze werkgroep kunnen we nog wat mensen gebruiken, met name missen we nog ouders van schoolgaande kinderen. Dus maakt u of uw kinderen dagelijks gebruik van het Openbaar Vervoer, geef je dan nu op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


4) Wonen
Een belangrijk signaal vanuit de Marker bevolking is woningen voor jeugd en starters (koop en huur). Met name voor deze doelgroep willen we op korte termijn iets gaan doen. De Eilandraad heeft plannen om op maandag 25 maart a.s. een interactieve vergadering te organiseren speciaal voor en met deze doelgroep (ouders zijn natuurlijk ook welkom). Wie wil helpen deze vergadering voor te bereiden en met ons de schouders er onder te zetten. Heb je interesse geef je dan u op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

5) Dijkversterking

Deze werkgroep bestaat al sinds 2006. Rijkswaterstaat heeft 7 februari jl. een nieuwe benadering voorgesteld, de zogenaamde “meerlaagse aanpak”. Binnenkort wordt hiermee gestart en aanmelding was mogelijk tot 15 februari jl. Hier hebben zich reeds diverse inwoners voor aangemeld tijdens de bijeenkomst op 7 februari. Mocht je toch nog willen deelnemen, meld je dan z.s.m. aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Binnenkort wordt de datum van de eerste bijeenkomst bekend.


6) Burgerparticipatieplan 2013
In 2011 (herdenkingsmonument bij Het Trefpunt) en in 2012 (Verduurzamen Het Trefpunt, o.a. zonnepanelen) is subsidie ontvangen vanuit het budget voor burgerparticipatie. Ook in 2013 gaan wij weer een aanvraag doen en wij hebben al twee goede suggesties ontvangen. Ook hier is een werkgroep gewenst om de suggesties nader uit te werken zodat deze tijdens de voorjaarvergadering van de Eilandraad gepresenteerd kunnen worden en van daaruit ingediend kunnen worden bij de gemeente Waterland. Ook hiervoor graag aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar op deze manier willen we ook de andere onderwerpen gaan aanpakken. Door benadering per onderwerp denken wij dat de hoeveelheid werk goed verdeeld kan worden, zodat het voor iedereen mogelijk is actief deel te nemen. Meld je dus aan want alleen dan kunnen we ook daadwerkelijk iets bereiken!!


Samenvatting uitslag interactieve vergadering Eilandraad 26 november 2012:

Woningbouw en woningbehoefte:
Rode draad is dat er gebouwd moet worden op Marken, vooral voor de jeugd, deze woningen moeten betaalbaar zijn, wellicht ook huurwoningen. Deze woningen moeten eerst aan de Marker jeugd worden aangeboden, daarna aan mensen van buiten Marken. Voordat er gebouwd gaat worden, zal er eerst goed moeten worden gekeken waar behoefte aan is. De meeste mensen zien overigens nog steeds ruimte om binnen de kern te bouwen. Om de leegstand tegen te gaan, zouden de woningbouwverenigingen een rol kunnen spelen.

Daarnaast is ongeveer 2/3 van de leeftijdsgroep 18 tot 27 jaar tegen containerwoningen, en 1/3 juist voor. Er kwamen twee interessante alternatieven naar voren voor het bouwen van appartementen voor de jeugd: het huis van de Smid en het Buurthuis. Vooral het laatste punt is interessant, want dit heeft ook betrekking op de voorzieningen: hoe lang blijven Haverkamp en van Dijck nog op Marken praktijk houden? De persoon die dit heeft opgeschreven heeft ook al een oplossing: verhuis de huisarts naar Het Trefpunt en de brandweer naar de boxenring!!! Hier kunnen we mogelijk wel wat mee!!!

Tot slot zijn er enkele suggesties om Marken beter te promoten met als doel om gezinnen aan te trekken. Hier zijn ook mensen op tegen, maar die richten zich vooral op de mensen die wel een huis op Marken hebben, maar hier zelden zijn. Een bekend probleem, waar de Eilandraad al regelmatig aandacht aan heeft besteed in het gesprek met de burgemeester.


Openbare Ruimte:
Een aantal suggesties werden gedaan binnen de vijf gestelde vragen:
-Betere handhaving parkeren.
-Invoeren éénrichtingsverkeer.
-(Voormalige) bouwwegen “Bertus” en “Voor Anker” definitief maken. (zwaar verkeer )
-Woonomgeving netjes houden; relatie met parkeren, vervuiling en begroeiing (eigen mentaliteit)
-Buurtactiviteiten organiseren t.b.v. verbeteren openbare ruimte
-Mogelijke projecten: vervoer zware spullen, onderhoud bermen en dijken door vutters, 65 plussers, vrijwilligers, langdurige werklozen.

Toerisme:
Gezien het detailniveau volgen hieronder per vraag de resultaten:
3.1 Toerisme stimuleren?


Totaal 37 reacties, waarvan 25 voor en 12 tegen
Voor:
Kleinschalige uitbreiding
Richten op wandelaar en natuurliefhebber
Goed voor werkgelegenheid
Goed voor voorzieningen (OV, Supermarkt en horeca)
Tegen:
Genoeg toeristen
Geen massa toerisme, daarvoor is Marken te klein
Steiger:
7 reacties, waarvan 2 voor en 5 tegen

3.2 Wat doen met inkomsten parkeergelden parkeerterrein


35 reacties !
Iedereen vindt dat dit op Marken besteedt moet worden voor:
Verbetering/uitbreiding voorzieningen voor bewoners en toeristen
Vuilnisbakken, onderhoud bestrating, parkeervoorzieningen en plantsoenen
Openbare toiletten en verfsubsidie monumenten

3.3 Toerisme over 10 jaar en leefbaarheid?


16 reacties
Allen geen massatoerisme

3.4 Omringdijk en Bukdijk uitbreiden voor toerisme?


23 reacties, waarvan 12 voor en 11 tegen
Voor:
Geen massatoerisme
Richten op wandelaar en natuurliefhebber
Bukdijk gebruiken voor: woningbouw, strandjes, aanlegsteigers, kleinschalige recreatie (Picknick en BBQ)
Tegen:
Laten zoals het is, enige stukje waar nog geen toeristen komen!
Overig:
Schapen terug op de dijk!
Meer bankjes
Beter onderhoud
Bukdijk in oude staat herstellen

3.5 Wat zelf doen en welke andere mogelijkheden benutten?


o.a. Marken promoten, Marken autovrij, Camping De Boerenhoeve, richten op hoogwaardig toerisme.

Leefbaarheid:
Ook hier per vraag hieronder de resultaten:
4.1 Hoe ziet u Marken over 10 jaar waar het gaat om leefbaarheid en voorzieningen?


Inwoners willen over 10 jaar minimaal hetzelfde voorzieningen niveau als huidig. Indien de jeugd hier niet blijft of komt, daar zijn betaalbare starterswoningen voor nodig, dan is het twijfelachtig of dat niveau behouden kan blijven.

4.2 Wat vindt u de belangrijkste 5 voorzieningen en wat is nodig om deze op niveau te houden


1. Goede sporthal/gymzaal (37 stemmen)
2. Supermarkt (25 stemmen)
3. Basisschool (22 stemmen)
4. Huisarts met apotheek (17 stemmen)
Het Trefpunt (17 stemmen)
5. Openbaar Vervoer (14 stemmen)
Bibliotheek (14 stemmen)


4.3 Moet Marken meer reclame voor zichzelf maken om vooral gezinnen van buiten aan te trekken?
Totaal 20 stemmen
13x Ja, algemeen of gericht op doelgroep gezinnen
5x Nee, vaak belangrijker om positief over Marken te praten in je omgeving etc.
2x Nee, mensen aantrekken is gevaarlijk voor behoud cultuur

4.4 Vindt u dat verenigingen meer moeten samenwerken, zo ja hoe en zo nee waarom niet?
Ja:


1. Vooral op het gebied van voorzieningen (ruimtes, materiaal)
2. Vooral op het gebied van samen activiteiten ontplooien en agenda's op elkaar afstemmen.

4.5 Wat kunt u zelf doen om mede te sturen op het onderwerp leefbaarheid en welke andere mogelijkheden zouden wij moeten benutten?


1. Zelf vrijwilligerswerk doen
2. Lokale economie steunen (winkels, ondernemers etc.)
3. Schoonheid roemen en Marken positief tonen en vertellen bij vrienden, familie en collegae.


Afdrukken   E-mailadres